nl-NLen-US
14 april 2015

Sportpsychologie & Mentale Coaching

 

“We zijn gebrand om te presteren, leggen de lat voor onszelf steeds hoger, verwachtingen zijn hoog gespannen en rijden onder toeziend oog van andere mensen levert de nodige spanning op.”

Reeds bevestigde vaardigheden alleen bieden geen garantie voor succes. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mensen onder hoge mentale druk vreemde dingen kunnen doen. We vallen terug in automatische patronen en presteren onder het eigen niveau.

Naast technische en mentale factoren speelt ook de fysieke factor een belangrijke rol ten behoeve van het leveren van optimale prestaties. Fysiek moet de ruiter zich fit voelen, een gezond lichaamsgewicht hebben en beschikken over uithoudingsvermogen en conditie. Evenals het behouden van balans en controle over het eigen lichaam.. Lifestyle heeft tevens een grote invloed op het management van de sporter en indirect op de mate van presteren. Bij lifestyle behoort voeding, bewegen en ontspanning.

Komende edities van Hippisch Oost zal ik een aantal columns verzorgen met als hoofdthema`s sportpsychologie en mentale training. Met als doel prestaties te optimaliseren, waar we allemaal dagelijks naar willen streven.

Optimaal presteren is ook de rode draad tijdens het vormgeven van mijn bedrijf en het uitvoeren van mijn dagelijkse bezigheden. Mijn werk vind ik in de hippische branche als sportpsycholoog, coach en trainer van ruiter en paard. Ik houd me bezig met technische begeleiding, mentale coaching en fysieke training. Daarnaast train ik kwaliteitsvolle dressuurpaarden en bied ik begeleiding omtrent aan- en verkoop. Ook houd ik me bezig met het geven van clinics, workshops en trainingen.

Zelf heb ik ondervonden dat het presteren van ruiter en paard verre van een gemakkelijke opgave is. Zo ontzettend veel factoren moeten kloppend zijn om van een optimale situatie te kunnen spreken. Op veel van deze factoren heb je zelf (deels) invloed, bijvoorbeeld je voorbereiding, trainingsmethode, keuze van trainer en materiaal. Daarnaast blijkt dat het leveren van een prestatie erg afhankelijk is van je psychische gesteldheid en van mentale vaardigheden. Op deze factoren heb je als sporter helaas niet altijd invloed. Dit kan bij zowel ruiter als paard de nodige spanning en stress opleveren.

Maar, over het thema spanning volgende maand meer!

 

Terug