nl-NLen-US
12 juni 2016

Bit... Tip van de week...

De band en prestaties met je paard optimaliseren door te werken aan je eigen energieniveau.

Goede energie creëren, het werkt! Je kent het waarschijnlijk allemaal. Een mooie dag, bruisend van de energie, mooie plannen in het verschiet en zin om te gaan paardrijden! En gegarandeerd, je hebt de perfecte trainingsrit! Natuurlijk zijn er dan ook de welbekende “dingetjes” maar door onze gemoedstoestand kunnen we dit beter incasseren en relativeren.

Als mens, dressuuramazone, trainster, mental coach en jurylid ben ik vanuit Equi Forma al een aantal jaren professioneel actief in de hippische sport. In deze veelzijdige functies ken ik natuurlijk ook een gemoedstoestand waarin je jezelf wat minder in je energie voelt en het optimaal trainen en presteren dan minder fijn gaat. Ook heb ik ondervonden dat het toelaten van dit gevoel, afhankelijk van de oorzaak ervan, een keuze is.

Maar hoe kies je ervoor om een negatieve gemoedstoestand om te zetten naar positieve energie? Tel je zegeningen… is een veelvuldig gebruikte opmerking. Zo een die je aanhoort en onbewust weer langs je heen laat glijden. Toch, als het je lukt, is het effect ervan groot!

We denken namelijk dat onze gemoedstoestand wordt beïnvloedt door externe factoren en we ook afhankelijk zijn van externe factoren, bijvoorbeeld een positief waardeoordeel van andere mensen, complimenten, financiële middelen, etc. Maar we hebben zelf minstens zoveel invloed op onze eigen gemoedstoestand. Gedachten bepalen namelijk veelal ons gevoel. Om vanuit jezelf in je kracht te komen kun je als mentale vaardigheid eens proberen om een aantal zegeningen die op jou van toepassing zijn in gedachten te nemen. De opdracht daarbij is dat je deze zegeningen dan niet per direct weer ontkracht door tegengestelde, negatieve gedachten en belevingen, maar ze in de positieve vorm te herhalen. Zo buig je gedachten en beleving om naar een positief gedachtenproces en treedt de kracht van de herhaling in werking en is de kans van slagen groter.

Op het moment dat je jezelf in een positief energieniveau kan brengen, zal je merken dat de band en de communicatie met je paard verbeterd, er een betere communicatie is met je trainer en de mensen om je heen. En uiteindelijk, het optimaliseren van prestaties wordt vergroot!

Terug